Foto door: Thuisbezorgd.nl  :-)

Calamaris

            

De zon scheen zowaar even deze week, we schrijven eind februari! Maar goed, ik heb al snel de zomer in m’n bol, dus gelijk op zoek naar een zomers borrelhapje. En al snel gingen mijn gedachten naar Calamares.

 

Calamares of calamari is een traditioneel gerecht dat uit gefrituurde pijlinktvis bestaat. Het gerecht komt in heel het Middellandse Zeegebied onder gelijkvormige namen voor.

Het gerecht wordt gemaakt van de gewone pijlinktvis (Loligo vulgaris) of de Noordse pijlinktvis (Loligo forbesii). Deze komen voor in de Middellandse Zee en het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan.

Pijlinktvis heeft korte tentakels en een langwerpig lichaam met achteraan twee vinnen. Dit torpedovormige lichaam wordt leeggehaald, schoongemaakt en in ringen gesneden (Thx Wikipedia).

 

We beginnen in de voorbereiding met de inktvis. Dep 500 gr verse inktvisringen droog met keukenpapier en bestrooi ze lichtjes met zout.

Vervolgens gaan we paneermeel maken. Hiervoor mengen we in een kom 150 gr bloem, 50 gr maïzena, 1 tl paprikapoeder, 1 tl knoflookpoeder en snufjes zout en peper.

In een andere kom klop je 2 eieren los met 100 ml melk.

 

Paneren gaat als volgt. Rol de inktvisringen eerst door het bloemmengsel, dan door het eimengsel, en dan nogmaals door de bloem voor een extra krokant laagje.

 

De Calamares worden gefrituurd gebakken, dan kan in een frituurpan maar ook in een pan met dikke bodem. Verhit hierin zonnebloemolie tot 180 gr. Frituur de calamares in kleine porties 2 a 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

 

Serveer direct met citroenpartjes en een echte ailoi.