
Foto door: Buikjerond
Pitabroodjes
Ik geef het toe, ook ik koop deze broodjes vaak in de winkel. Maar eigenlijk is het vrij eenvoudig om ze zelf te maken. Oké, je bent er wel even mee bezig maar zoals je weer heb ik tijd zat.
Is er eigenlijk verschil tussen een pita- en een shoarmabroodje? Nee, en pitabroodje wordt ook wel shoarmabroodje genoemd. Het is een plat broodje met een zachte korst. Het wordt overlangs ingesneden, zodat er een soort 'zakje' ontstaat, waarin gyros of shoarma wordt gestopt. Gek genoeg zie je in de winkel wel eens verschil, de pitabroodjes zijn dan wat groter en er zitten er minder in een verpakking. Vreemd dus, want eigenlijk is het hetzelfde.
Het leuke van ze zelf maken is dat jij dan ook zelf bepaalt hoe groot ze worden en al helemaal hoeveel jij er wilt. Hieronder een idee om er 10 te maken.
We nemen een flinke kom en verwarmen 140 ml water lauwwarm. Het water gaat met 7 gr gedroogde gist, ½ tl (kristal)suiker en 30 gr bloem in een grote kom, roer dit goed door elkaar. Laat 10 min. staan.
Voeg 1 el olijfolie en 270 gr bloem (je snapt het, 30 gr per broodje) toe in de kom en meng het samen met 1 tl zout goed door elkaar met een lepel.
Strooi een beetje bloem op een schone ondergrond. Haal het deeg uit de kom en leg het op de bloem. Nu goede met je handen kneden zodat een soepel deeg ontstaat.
Doe 1 el olijfolie in een schone, droge kom en leg de deegbal erin. Keer het deeg zodat het rondom met olie bedekt is en dek de kom af met vershoudfolie. Laat ca. 1 uur rijzen op een warme plek, tot het deeg bijna is verdubbeld.
Verdeel het deeg in 10 porties. Rol van elke portie een bol onder je handpalm. Bedek de deegbollen met een vochtige theedoek en laat 10 min. rusten.
Rol de deegbollen uit tot cirkels met een diameter van ca. 12 cm of groter, net wat jij wilt.
Verhit een gietijzeren koekenpan op hoog vuur. Leg een deegschijf in de pan. Keer 'm om na 1-2 min., als hij is opgebold. Bak het broodje nog 1 min. en haal uit de pan. Bak op dezelfde manier de andere broodjes. Houd ze warm onder een schone theedoek.
En dat was het eigenlijk wel. Nu mag jij zelf weten hoe je jouw pitabroodjes gaat vullen. Er is keuze genoeg, normaal gesproken kies je bij shoarma voor een vleesgerecht dat voornamelijk bestaat uit gekruid lamsvlees of kip. Je koopt dit kant en klaar bij elke Turkse, Marokkaanse o.i.d. slagen. Ook gyros is gebruikelijk maar dit haal je ergens anders. Dit omdat gyros meestal gemaakt wordt van varkensvlees, al zie je het ook met kip-, lams- of rundvlees.
Het wordt vaak geserveerd aangevuld met verse groenten zoals tomaten, sla, uien en sauzen zoals knoflooksaus of sambal.
FYI: In een gietijzeren koeken- of grillpan heb je de meeste kans dat de broodjes opbollen en ze dus hun kenmerkende open binnenkant krijgen. In een pan gebakken zijn het ook lekkere broodjes, maar waarschijnlijk niet hol vanbinnen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb