Prei kaas eieren quiche 

Morgen weer eens een Vrijdag Middag Borrel (VMB) bij ons. Naast wat lekkere drankjes en tapas sluiten we gebruikelijk af met iet warms. Zo hoeven je gasten eenmaal thuis niet meer de keuken in. De keuze voormorgen is gevallen op een heerlijke quiche. Met volop kaas wat weer mooi aansluit bij de tapas die ik ga maken met brie (voorbeelden onder Borrel). 

Verwarm de oven voor op 200 gr. 

Neem een grote springvorm en vet de rand en bodem in met wat boter. Nu ga je de vorm "bekleden" met bladerdeeg. Gewoon uit de vriezer dus zorg ervoor dat je deze er bijtijds uithaalt. 

Snij 2 preien fijn en doe hetzelfde met een teentje knoflook. In een koekenpan gaat wat olie en hier fruit je kort de prei en knoflook in. De laatste minuut doe je er 200 gr spek- of hamblokjes (ongezouten) bij. 

Klop 5 a 6 eieren goed op in een kom, snufje zout en peper naar smaak. In de kom gaat ook 200 gr geraspte kaas, lekker zijn bijvoorbeeld Gruyere of Parmazaan. Mix de kaas goed door de eieren. 

Nu gaan de prie, ham of spek en knoflook als eerste in de vorm. Dan gaat er zo'n 200 ml slag- of kookroom overheen en tenslotte het ei met kaasmengsel. Wat ik lekker vind is om er nog wat stukjes blauwe kaas doorheen te doen, leuk voor de kleur en smaak. 

Indien de vorm niet geheel gevuld is, vouw dan de randjes dubbel en vorm ze naar binnen. De quiche mag nu de oven in en is klaar zodra de randen mooi goudbruin zijn. 

Beetje fijngehakte peterselie erover en de quiche is klaar. Wacht even indien je de quiche warm wilt eten, door de kaas is de kans groot dat jij je mond verbrandt. De quiche is koud overigens ook lekker. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb