
Foto door: The spruceeats
Gamba's a la plancha
We gaan aan de slag met 500 gr grote gamba's. Dat zijn er al aardig wat, wil jij er meer of minder dan is het recept eenvoudig aan te passen.
Meng in een flinke kom 2 el olijfolie, 2 fijngehakte teentjes knoflook, citroensap en –rasp van 1 citroen, 1 tl paprikapoeder, (optioneel ½ tl chilivlokken) en snufjes zout en peper naar smaak.
Voeg de gamba's toe en laat ze minstens 30 minuten marineren (langer is nog beter, tot maximaal 2 uur in de koelkast).
Ondertussen kun je mooi de BBQ aanmaken, ne een paar keer kolen aanvullen ontstaat op een gegeven moment zo'n mooie hete grijze laag. Heb je geen BBQ voorhanden, gebruik dan de grill van je oven, verwarm ḿ voor op 200 gr.
En dan is het eigenlijk vrij eenvoudig. Grill de gamba's 2-3 minuten per kant, tot ze roze en gaar zijn.
Voor je ze gaat serveren bestrooi je ze met gehakte peterselie, ze gaan op tafel met een schijfje citroen. Lekker met stokbrood en aioli.
TIP
Gamba’s van de grill eten kan een beetje een knoeiboel zijn, vooral als ze zoals nu nog in de schaal zitten. Hier zijn een paar handige tips om ze makkelijk en smakelijk te eten:
Wanneer je ze zoals wij doen in de schaal grilt, dan zorgt voor meer smaak en sappigheid. Het pellen van de gamba's gaat als volgt:
Je pakt de kop vast en draai of trek deze los.
Vervolgens pel de schaal vanaf de onderkant, begin dus bij de pootjes en trek de schaal los.
Verwijder het staartstukje (al eten sommige mensen eten dit mee).
Vergeet zeker niet het darmkanaal schoon te maken. Hiervoor Snij je met een mesje een kleine inkeping over de rug en trek het zwarte draadje (het darmkanaal) eruit.
Je eet de gamba's natuurlijk met je handen: Dit is de lekkerste en leukste manier, vooral als je aan tafel zit met vrienden of familie. Zet overal een kommetje water met wat citroenschijfjes en wat servetten.
Maak jouw eigen website met JouwWeb