Foto: Ailand

Visbouillon 

Een goede visbouillon is een veelzijdige basis voor soepen, sauzen en risotto ’s. Natuurlijk kun je deze ook gewoon in een supermarkt kopen, maar vooral wanneer je meerdere gerechten met vis wilt maken is het een idee om 'm zelf te maken. 

Hier is een klassiek recept waarmee je een smaakvolle visbouillon maakt: 

Spoel 1 kg visgraten en -koppen (bij voorkeur witvis zoals kabeljauw, schelvis of tong) goed af onder koud water om bloed en onzuiverheden te verwijderen. Dit voorkomt een troebele bouillon. Nu gaat er 1,5 liter water en de alle ingrediënten hieronder in een grote pan erbij. Voeg de witte wijn toe als je een diepere smaak wilt. 

1 grof gesneden ui 

1 in ringen gesneden prei 

1 wortel in plakjes 

2 stengels in stukjes gesneden bleekselderij 

2 gekneusde teentjes knoflook 

1 laurierblad 

5 takjes tijm 

5 takjes peterselie 

1 tl peper 

100 ml droge witte wijn (optioneel voor een diepere smaak) 

Zout naar smaak 

Breng de bouillon zachtjes aan de kook en schuim af met een schuimspaan, daarmee kun je eventuele onzuiverheden te verwijderen. Laat de bouillon 20-30 minuten sudderen (niet langer, anders kan hij bitter worden). 

Zeef de bouillon door een fijne zeef of doek en druk de vaste ingrediënten voorzichtig aan om zoveel mogelijk smaak te extraheren. Laat je bouillon afkoelen en bewaar deze in de koelkast (tot 3 dagen) of vries in voor later gebruik. 

Deze zelfgemaakt bouillon is uitermate geschikt voor: Vissoepen zoals bouillabaisse of bisque, risotto voor een subtiele zeevruchtensmaak, als sausbasis voor visgerechten, zoals een lichte wittewijnsaus of voor stoofgerechten met zeevruchten