
Stroganoff
In 1890 werd in Sint-Petersburg een kookwedstrijd gehouden waarbij de winnaar stroganoffsaus had gemaakt. Het recept is vernoemd naar de grafelijke familie Stroganov. Deze familie was tijdens het Keizerrijk Rusland zeer machtig.
Tot zover de achtergrond, snel verder. Stroganoff maak is zelf het meest met gehakt, rund of half-om-half. Maar het is ook lekker met bijvoorbeeld reepjes kipfilet of biefstukpuntjes.
En ook met het bijgerecht kun je naar hartenlust variëren. Op de foto zie dat ik voor rijst heb gekozen, maar gebakken of gekookte aardappelen of zelfs couscous smaakt hier prima bij.
Terwijl je keuze voor het bijgerecht op het fornuis staat, gaan we nu de stroganoff maken. We maken een pan voor 4 personen.
Snij 250 gr champignons in plakjes en een rode en groene paprika in grove stukken. Even in het vergiet en met koud water afspoelen.
Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook en fruit deze op hoog vuur in een grote pan in wat zonnebloemolie. Dan gaat er 300 à 400 gr gehakt (of jouw andere keuze) bij en dit bak je een paar minuten mee. Dan gaan de champignons en paprika's erbij, goed doorroeren en 5 minuten op laag vuur laten staan.
Neem 4 tomaten, snij ook die in grove stukken en schep deze samen met een klein blikje tomatenpuree door de pan. Roer alles goed door, laag vuur en deksel op de pan.
Voor een authentieke Stroganoff kruidenmix heb je nodig onderstaande ingredienten:
1 tl Paprikapoeder (zoet en/of gerookt) – geeft de saus een warme, rokerige smaak en dieprode kleur
Snufjes Peper en zout – voor basis op smaak brengen
1 tl Knoflook(poeder) – voegt een hartige diepte toe
1 tl Uien(poeder) – versterkt de hartigheid van de saus
2 tl Mosterd – zorgt voor een pittige, licht zure toets
2 tl Gehakte peterselie – vaak als garnering voor een frisse smaak
Soms worden ook tijm, dille of worcestersaus toegevoegd, afhankelijk van de variant. Wil je een iets scherpere smaak, dan kun je een snufje chilipoeder toevoegen. Voor een met romige afwerking gaat er nog bij zo'n klein pakje kookroom.
Alles in een kom door elkaar roeren en toevoegen aan de pan. Laat de kruiden er op laag vuur en deksel op de pan nog een kleine 10 minuten intrekken.
Je serveert de rijst en Stroganoff apart, Priyatnogo appetita
Maak jouw eigen website met JouwWeb