Tikka Masala 

 

Een Indiaas Curry gerecht en een combinatie van pittige, scherpe en aardse smaken. De marinade voor het vlees is licht pittig met warme, peperige accenten, terwijl de romige saus is gemaakt van een tomatenbasis gemengd met kurkuma voor een aardse, zoete en lichte bittere smaak. 

Het bestaat uit kippendijen (of filet) die in stukjes zijn klein gesneden en gekruid (tikka), gebakken en vervolgens opgediend in een saus met gemengde specerijen (masala). 

 

We beginnen met het maken van een marinade voor de kip. 

Voor 4 personen neem ik 500 gr kippendijen, heeft filet jouw voorkeur neem dan 3 kipfilets. 

In een flinke kom gaat de ki p, gesneden in stukjes van 1 a 2 cm. Daarbij gaan 3 el kokosmelk (volle yoghurt is ook goed) en je perst er een halve citroen over uit. Dan voeg je toe 2 tl garam masala, 1 tl cayennepeper, 2 tl paprikapoeder, een snufje zout en wat olijfolie.Meng alles goed door elkaar en laat het een half uurtje staan. 

 

Ondertussen kun jij de groenten snijden. Was en snij in blokjes: 1 rode paprika en 1 aubergine. 

Snij en snipper 1 ui en 3 teentjes knoflook en rasp 2 cm gember. Hier hoort echt wel een snufje koriander in, dus ook al is dit misschien niet jouw ding, in dit gerecht is het niet prominent aanwezig dus gewoon doen. 

 

Verhit in een pan waar een deksel bij zit wat olijfolie en schrooi de kipstukjes op hoog vuur in 3 a 4 minuten dicht. Na gaan de ui, knoflook en gember erbij, laat dit een 3-tal minuten meebakken op hoog vuur. Dan mogen de paprika en aubergine erbij. Volgens mij zijn dit niet de traditionele groenten maar neem van mij aan dat het er goed in past. Nu nog 1 tl komijn en snufjes zout en chilipeper. 

Nu gaat in de pan de inhoud van 400 gr tomatenblokjes uit blik, roer ook dit een paar minuten door de pan. 

 

Laat dit nu 10 max. 15 minuten garen op een laag vuurtje. De laatste paar minuten nog 2 a 3 el kokosmelk (of volle yoghurt) mee garen en klaar is je tikki masala. 

 

Je kunt dit gerecht serveren met rijst (mijn keuze vandaad zie foto, maar ook naan brood, bulger of quinoa. Die laatste twee kende ik ook niet eerder, maar ze zijn overal verkrijgbaar. Ze zijn het beste te vergelijken met couscous of zilvervliesrijst, dus ook een graanproduct.