Foto door: Kookidee

Tomatenmascarponesoep 

 

Mascarpone is een soort kaas die vanouds heer komt uit Lombardije. Mascarpone wordt gemaakt van lichte room die door de toevoeging van wijnsteenzuur een dik, rijk, romig en smeerbaar product wordt. 

Je kent het waarschijnlijk al als ingrediënt in tiramisu. Het wordt ook vaak gebruikt in plaats van boter om risotto dik te maken en te verrijken. 

Maar ook in de soep dus, de combinatie met tomaten is erg smakelijk. Deze heerlijke soep maak je in een handomdraai en is eigenlijk helemaal niet moeilijk om zelf klaar te maken. Hier een recept, ik denk voldoende als voorgerecht voor 4 personen. 

Bij voorkeur gebruik je verse tomaten, koop daarom 1 kg rijpe tomaten. Snij een kruisje in de onderkant en dompel ze kort in kokend water. Laat ze schrikken in koud water en pel de schil eraf. Daarna snij je ze in grove stukken. 

Gebruik je nou tomatenblokjes uit blik? Dan kun je bovenstaande bereiding overslaan. 

 

Voor de basis van de soep verhit je een flinke scheut olijfolie in een pan en daarin fruit je 1 fijngesneden ui glazig. Voeg 2 teentjes geperste knoflook toe en bak die 1 minuut mee. 

Voeg de tomaten toe en laat ze 5 minuten meebakken. 

 

Schenk nu 750 ml groentebouillon erbij en breng het opnieuw aan de kook. Voeg 1 tl suiker, 1 tl oregano en snufjes zout en peper toe naar smaak toe en laat de soep 15 a 20 minuten zachtjes koken. 

 

Dan gaan we de soep pureren. Gebruik hiervoor een staafmixer of blender en zorg ervoor dat het een mooi "glad" geheel is. 

 

Roer 200 gr mascarpone door de soep tot deze mooi romig is. Proef zeker eerst zelf en breng jouw soep eventueel extra op smaak met zout en peper. Je ziet het, in een klein half uurtje staat jouw soep op tafel. 

 

Schep de soep in kommen, garneer met verse basilicum en serveer met knapperig meergranen brood. Of natuurlijk met bruschetta, hoe je die maakt dat lees je bij de voorgerechten.