Foto door: Wikipedia

Kibbeling 

Ook heerlijk voor, tegen of na een kater: Kibbeling. Dat lust nagenoeg iedereen en je hebt het binnen 20 minuten op tafel. Hier een recept voor een flinke portie, welke natuurlijk eenvoudig aan te passen is. 

We mengen 2 tl mosterdzaad, 1 tl kerriepoeder, 1 tl uienpoeder, 1 tl selderijzout, ½ tl cayennepeper, 2 tl paprikapoeder en 1 tl knoflookpoeder door elkaar tot een "kruidenmix". 

*heb jij geen ui- of knoflookpoeder, dan snij je deze even zelf heel fijn. 

Nu snijden we 500 gr kabeljauwfilet in stukken van 3 a 4 cm. We bestrooien de kabeljauw met een vierde van de kruidenmix en laten alles zo'n 10 min staan. 

Verwarm 2 a 3 liter (afhankelijk van de pan) zonnebloemolie in een grote (frituur)pan tot 180 gr. Je weet wanneer de olie heet genoeg is door er een houten lepel in te steken. Komen er direct luchtbelletjes rondom de steel? Dan is de olie heet genoeg. 

Bij 2 eieren scheiden we de eidooiers van het wit. Vervolgens mengen we de eidooiers met 150 ml bier, 150 gr bloem en een derde van de overige kruidenmix tot een glad beslag. 

Leg dan de stukjes vis in dit beslag, zorg ervoor dat de vis rondom goed bedekt is. Laat de stukken een voor een voorzichtig in de olie zakken en bak ze in ongeveer 5 minuten krokant. 

Bestrooi de kibbeling na het bakken met de overgebleven kruidenmix naar smaak. Heerlijk om er ravigotte- of knoflooksaus bij te serveren, net waar jij zin in hebt.