Foto door: The Lemmon kitchen

Soto

 

Werkelijk HET lievelingsgerecht van Dominique: Soto.

Met kip dus eigenlijk soto ajam. Ik ga beschrijven hoe ik ‘m maak, dat zal vast afwijken van het origineel maar daar ontkom ik niet aan. Ik maak deze  maaltijdsoep namelijk al zo’n 30 jaar. En meestal wanneer er iets te vieren valt. Denk aan haar verjaardag of wanneer ze weer thuis komt na een vakantie met vriendin Monique. Ik vind het moeilijk om aan te geven voor hoeveel personen dit recept is. Wij doen er slechts 2 dagen over, maar wij zijn dan ook liefhebbers.

 

Qua kruiden ga ik het mijzelf niet moeilijk maken. Ik voeg wel wat toe maar voor de zekerheid maak ik gebruik van een zakje met daarin alle kruiden nodig voor een heerlijk soto. Te verkrijgen in elke goede toko, het exemplaar op de foto hieronder haal ik bij Oriëntal.

Haal een flinke kip in huis, bij voorkeur een echte soepkip. Snipper en fruit 2 flinke uien en 2 teentjes knoflook in een grote pan glazig met wat zonnebloemolie. Breng ondertussen flink wat water aan de kook. De inhoud van het zakje kruiden gaat erbij en dit roer je erdoor. Zodra het water kookt toevoegen aan de pan.  Wanneer het weer kookt gaat de kip er in zijn (haar?) geheel in. Indien nodig voeg je nog wat kokend water toe, zorg er in ieder geval voor dat de kip onder water staat. Voeg er zelf 2 kipbouillion blokjes, 2 stengels Sereh en 3 à 4 djeroek peroet blaadjes aan toe, deze zijn ook verkrijgbaar in de toko. En laat dit maar op een klein vuurtje staan totdat de kip bijna uit elkaar valt.

 

Terwijl de kip op staat, schil jij 4 grote aardappelen. Snij ze in kleine blokjes of schijfjes en kook ze tot ze bijtgaar zijn. Kook ook 4 eieren. Laat de aardappelen en eieren afkoelen.

Nu is de keuze aan jou. De een heeft een voorkeur voor prei door de soto, een ander gaat voor Chinese of spitskool. Allemaal prima, volgens mij kunnen ze er ook beide in. Snij deze fijn en even goed afspoelen in een vergiet.

 

Wanneer de kip gaar is vis je deze uit de pan en laat even een beetje afkoelen op een bord. De soep laat je op een laag vuurtje staan, doe daar alvast de prei en of kool bij.

 

Nu ga je het vlees van de kip afhalen. Doe dat met je (schoon gewassen) handen, zo weet je zeker dat er geen botjes in de soep terecht komen. Maak er kleine hapklare stukken van. Ook het velletje mag er best in, wel klein snijden, het maakt de soep alleen maar krachtiger. Doe het vlees in de pan die nog op het laag vuur staat.

 

Ondertussen maak jij de keuze: ga je de soep serveren met witte rijst of kies je voor mihoen? Het mag allebei, voor mij heeft rijst de voorkeur. Zorg ervoor dat wat je ook kiest tegelijk met al het andere klaar is..

 

Heel simpel maak je zelf de hete saus die later ook over de soep gaat. In een kom doe je een paar flinke scheuten ketjap, daar doe je wat  peper en zout bij. Snij 2 à 3 rode pepers klein, laat de zaadjes gerust zitten. Voeg deze toe aan de kom en tenslotte een klein scheutje olijfolie. Meng door elkaar en klaar ben je.

 

Voor je de soep gaat uitserveren voeg je nog een minuut of 3 zo’n 300 gr taugé toe aan de soep. Let op, de soep is het lekkerst dampend heet geserveerd!

 

Schep de soep in een kom of diep bord. Hier overheen wat stukjes aardappel en stukjes ei. Dan wat van je zelfgemaakte hete ketjap saus en als laatste strooi je er wat gebakken uitjes overheen.

 

Soms serveer je er schijfjes komkommer bij of wat kroepoek. Vergeet je dit maak je geen zorgen, je soep is zonder ook heerlijk.

 

Selamat makan

Maak jouw eigen website met JouwWeb