Kroepoek

 

Ja je leest het goed. We gaan zelf kroepoek bakken! 

Kroepoek, de dat heerlijke bijgerecht uit de Aziatische keuken, is er iemand die dit niet lekker vindt? 

Ik ga je leren hoe je deze heerlijk snack ook zelf thuis kunt maken. En niet alleen in olie maar ook in de airfryer. 

Je wist misschien al dat kroepoek over het algemeen gemaakt wordt van garnalen. Deze worden, soms met andere soorten vis gemengd met water en tapiocameel. Uitgerold in plakken of kleine stukjes gaan ze zongedroogd in de frituur. 

Maar dat gaan wij niet doen natuurlijk, want bij elke Toko kun jij kant en klare ongebakken kroepoek halen. Die vind je daar ik vele varianten, vandaag beperken we ons tot Krupuk Udang. 

En nu ga ook jij meemaken hoe eenvoudig het eigenlijk is om kroepoek zelf te maken. Een vereiste is wel dat je altijd in de buurt van de pan blijft. Ik zeg bewust pan, want sommige maken het in een heuse frituurpan. Ik niet, liever een echte grote wok op hoog vuur op de grootste pit die je hebt. 

 

Je weet wanneer de zonnebloemolie warm genoeg is door er een stukje kroepoek in doen met een schuimspaan. Borrelt het stukje gelijk omhoog dan weet je dat het oké is. Doe er niet te veel tegelijk in, want het bakken gaat supersnel.  Dat is ook de reden waarom je bij de pan moet blijven. 

Zet het vuur wat lager indien het te snel gaat en ze bijna verbranden. Wanneer ze lichtbruin boven komen drijven zijn ze gereed. Laat ze in een vergiet met keukenpapier even uitlekken, zo verdwijnen de restjes olie. 

 

Wil jij een zo gezond mogelijke kroepoek met minimaal gebruik van olie? Verwarm dan de airfryer voor op 180 gr. Doe er een laagje kroepoek in, niet te veel want je weet dat het gaat uitzetten.  

Sproei er een beetje zonnebloemolie overheen en bak ze in 4 à 5 minuten.